Ανανέωση Άδειας Οδήγησης

Ανανέωση Άδειας Οδήγησης

Ανανέωση άδειας οδήγησης

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  1. Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση
    1. Ότι έχει κανονική διαμονή στην Ελλάδα
    2. Ότι δεν κατέχει άλλη άδεια οδήγησης Ελληνική ή κράτους μέλους Ε.Ε.
    3. Α.Φ.Μ. (προσωπικό)
  2. Τέσσερις (4) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου
  3. Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατήριου και άδεια παραμονής
  4. Κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών παραδίδεται η παλαιά άδεια οδήγησης.
  5. Αν υπάρχει και άλλη άδεια οδήγησης κατατίθεται μαζί, για να εκδοθεί μία καινούργια ενιαία.
  6. Δύο πιστοποιητικά υγείας από οφθαλμίατρο και παθολόγο, συμβεβλημένους με την Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών
  • e-παράβολο των 50€.
  • e-παράβολο των 30€.
  • e-παράβολο των 18€.

Εάν η άδεια οδήγησης είναι φθαρμένη ή έχουμε αλλαγή στοιχείων

  1. Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση
    1. Ότι έχει κανονική διαμονή στην Ελλάδα
    2. Ότι δεν κατέχει άλλη άδεια οδήγησης Ελληνική ή κράτους μέλους Ε.Ε.
    3. Α.Φ.Μ. (προσωπικό)
  2. Αίτηση εκτύπωσης
  3. Τέσσερις (4) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου
  4. Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατήριου και άδειας παραμονής
  5. Κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών παραδίδεται η παλαιά άδεια οδήγησης.
  6. Φωτοαντίγραφο άδειας οδήγησης.
  7. Αν υπάρχει και άλλη άδεια οδήγησης κατατίθεται μαζί, για να εκδοθεί μία καινούργια ενιαία.
  8. Δύο πιστοποιητικά υγείας από οφθαλμίατρο και παθολόγο, συμβεβλημένους με την Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών
  • e-παράβολο των 50€.
  • e-παράβολο των 30€ .
  • e-παράβολο των 18€.
  • e-παράβολο των 9,02€.

Παρατηρήσεις  

Στους γιατρούς θα χρειαστείτε το βιβλιάριο υγείας σας και 2 φωτογραφίες και αμοιβή ίση με το ποσό που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών .
Εάν δεν έχετε βιβλιάριο υγείας, χρειάζονται οι παρακάτω εξετάσεις:
  • Αίματος
  • Ουρίας, Ζακχάρου
  • Καρδιογράφημα
  • Άκτινογραφία θώρακος
Αν ο ενδιαφερόμενος είναι άνω των 80 ετών χρειάζονται επιπλέον:
  • 2 ακόμα έγχρωμες φωτογραφίες
  • Δύο ακόμα πιστοποιητικά υγείας από ΩΡΛ και νευρολόγο και αμοιβή ίση με το ποσό που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών
  • Στην περίπτωση που η κατάθεση των δικαιολογητικών δε γίνεται από τον ίδιο, χρειάζεται νόμιμη θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής της αίτησης, της αίτησης εκτύπωσης και της υπεύθυνης δήλωσης από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή και κάθε φωτοαντίγραφο (αστυνομικής ταυτότητας, άδεια οδήγησης) να είναι επικυρωμένο.

    Προϋποθέσεις  

    Σε περίπτωση που ο αιτών δεν είναι Έλληνας υπήκοος, προσκομίζεται άδεια παραμονής ή βεβαίωση εγγραφής πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε., η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί 95 ημέρες για τους υπηκόους της Ε.Ε και 185 ημέρες για τους ξένους υπηκόους, πριν την υποβολή της αίτησης για άδεια οδήγησης. Σε περίπτωση που ο αιτών είναι φοιτητής πρέπει να διαμένει αποδεδειγμένα τουλάχιστον τρία (3) χρόνια στην χώρα μας πριν αποκτήσει την σπουδαστική του ιδιότητα. Αυτό αποδεικνύεται με προσκόμιση βεβαίωσης παρακολούθησης από σχολείο μέσης εκπαίδευσης (Λύκειο) ή φωτοαντίγραφου προηγούμενων αδειών παραμονής ή οποιαδήποτε επίσημου έγγραφου που να αποδεικνύεται η παραμονή του ενδιαφερόμενου επί τριετία πριν αποκτήσει την σπουδαστική του ιδιότητα. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι πολίτης της Ε.Ε. απαιτείται απόδειξη της σπουδαστικής ή μαθητικής ιδιότητας επί διαστήματος έξι (6) μηνών τουλάχιστον στην Ελλάδα, συνεχώς ή αθροιστικά κατά το τελευταίο 12μήνο.